3 Şubat 2016 Çarşamba

1 YAŞ ŞEKER HAMURLU BUTİK KURABİYE NASIL YAPILIR?


DOĞUM GÜNÜ İÇİN ŞEKER HAMURLU KURABİYE

 


       Şeker hamuru ile tanışmam oğlumun doğum günü hazırlıkları sayesinde oldu. Sevdiklerimize bizden hatıra kalabilecek bir şeyler olmalıydı. Kurabiye nasıl hatıra kalabilir diye dediğinizi duyuyorum. O kadar emek ve zaman harcamışken birkaç saat içinde sevdiklerimizin midesinde değil de buzdolabında görmeyi tercih ederim diye düşündüm ve kurabiyeleri poşetleyip ağzını sıkı sıkı kurdele ile bağlayıp mıknatıs yapıştırdım. Şimdi artık sevdiklerimizin buzdolabında asılı duruyorlar.Bu kurabiyeleri 1.doğum günü için yapmıştım. Şimdi oğlum 2,5 yaşında ve kurabiyelerimiz ilk günkü gibi tazeliğini koruyor. Ta ki düşüp kırılıp parçalanan dek...

      Peki kurabiyeleri nasıl yaptım şimdi ona gelelim. Yapması zevkli ama  sizde benim gibi her biri farklı olsun istiyorsanız zaman alıcı. Tüm malzemeleri pastacılık malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.
      Malzemeler:
- 200 gr yumuşak tereyağı ya da margarin
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya

    Süslemek için:
- İstediğiniz renkte şeker hamuru
- Su ve bal
- Gıda kalemi

    Şekil vermek için:
- Düz ve desenli merdane
- Farklı şekillerde kurabiye kalıpları
- İsim yazmak için harfler
- Üzerine farklı süsleme kapmak için damga kalıpları ( ben kurdele , 1 ve kalpli olanını kullandım)





      Yapılışı: Oda sıcaklığındaki tereyağı ya da margarini , pudra şekeri ve yumurta ile iyice yoğuruyoruz. nişasta , vanilya ve unu yavaş yavaş ekliyoruz. ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.



      Düz  merdane yardımı ile yarım santim kalınlığında hamuru açıyoruz. kurabiye kalıpları ile şekil çıkarıyoruz. kalan hamurları tekrar birleştirip aynı işlemi uyguluyoruz. yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 180 derece fırında  hafif üzeri pembeleşinceye kadar kontrollü pişiriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.


      Şeker hamurunu yağlı kağıdın arasına koyup hamurdan ince bir şekilde açıyoruz. Ya da tezgah üzerinde nişasta serperek açıyoruz. aynı kurabiye kalıbı ile şekil çıkarıyoruz. Her tarafına az miktarda bal sürülmüş kurabiyenin üzerine yapıştırıyoruz. elimizle çok hafif bastırarak yapışmasını sağlıyoruz. istediğiniz desende damga kalıplarla şekiller çıkarıp çok az su sürüp şeker hamurunun üzerine yapıştırıyoruz.İsmini yazdığınız harf mührünü basıyoruz. El yazısı yazacak veya şekil çizeceksek gıda kalemini kullanıyoruz.



 




        Ve kimsenin kurabiyelerinizi yemesine kıyamıyorsanız küçük poşetler alıp içine koyuyor, ağzını kurdele ile bağlayıp üzerine uğur böceği yapıştırıyor ve diğer tarafına mıknatıs yapıştırıp buzdolabında yerini almasını sağlıyorsunuz. Kolay gelsin.
        Sevgi ile kalın ,hoşça kalın... ;)




12 yorum:

  1. Elinize emeğinize sağlık çok güzel olmuşlar. Süs olarak kalsın yenilmeye kıyılmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Gerçekten de öyle yaparken çok uğraştım kimsenin yemesine de kiyamadim. En azından hatıra kalacak.

      Sil
  2. Hepsi de apayrı bi güzel.. Ne güzel hatıralar... Daha nice güzel yaşları olsun Çınar Bartu'nun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, senin kadar olmasa da elimden geleni yaptım.

      Sil
  3. Çok sempatik, ismine yakışır olmuş, elinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, o senin tatlılığın. ;)

      Sil
  4. Çok güzel olmuş elinize sağlık, ben de diş buğdayına yapmıştım oğlum için, bir yaşa da yaparım inşallah :) blogunuzu takibe aldım ben de benim bloguma beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İnşallah zaman çabuk geçiyor daha da güzelini yaparsınız . Hemen geliyorum. Sevgiler

      Sil
  5. hepsi çok güzel olmuş emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Güzel paylaşımlarda görüşmek dileğiyle. Sevgiyle kalın.

      Sil
  6. Çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, Güzel paylaşımlarda görüşmek dileğiyle. Sevgiyle kal ;)

      Sil