13 Mayıs 2015 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?

İÇLİ KÖFTE 


       Memleketimin dügünlerinin , bayramlarının , misafir ağırlamalarının ve benim  en çok sevdiğim  vazgeçilmez lezzeti olan İÇLİ KÖFTE tarifinı bir de benden dinleyin. Ben nerelisin miyim? MALATYA  ilinin HEKİMHAN ilçesinin  GÜZELYURT mahallesindenim. Düğünlerde eve gelen misafirlere, bayram sabahları ev ahalisi başta olmak üzere gelecek misafirlere yapılır. Yapması biraz zaman alır ama kalabalık ailelerde el birliği ile yapılır sofralara konur.


Malzemeler : Hamur için :
 -3 su bardağı ince bulgu
 - 3 su bardağı sıcak su  (ıslatmak için )
 -1,5 su bardağı un
 - 1,5 su bardağı soğuk su (hamur için )
 - 1 yemek kaşığı salça
 - 2 tatlı kaşığı tuz

    İç Malzemeler : 
- Yarım kilo kıyma
- 2 adet soğan
- 2 yemek kaşığı salça

- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 avuç ince bulgur
- 1 çay bardağı  dövülmüş ceviz
- 1'er tatlı kaşığı  Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon

Yapılışı :  İnce bulgura sıcak su eklenip demlendirilir . Bulgura tuz ve salça eklenip yoğurulur. Un ve soğuk su eklenip  resimdeki gibi hamur yapılır.

İç harcı : soğan ince ince doğranır, yağda kavrulur. Kıyma eklenip kavrulur. Salça  eklenir biraz daha kavrulur. 1 avuç ıslatılmış ince bulgur,  ceviz, tuz, baharat eklenip karıştırılır. 1 dk daha pişirilir. Resimdeki gibi hazırlanır.
Ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parça alınır. 


     Resimlerdeki gibi parmak yardımıyla oyulur. Arada eller ıslatılır. 

                  

                         


                          

     2 tatlı kaşığı iç harçtan içine  konur.


     Ağzı büzülerek kapatılır. Yumurta şekli verilir.

                     
     İç harç  bitene kadar aynı işlemler yapılır. Kalan hamuru misket büyüklüğünde yuvarlayıp haşlayabilir salça ile kavurup baharatlayabilir sade ya da Üzerine yoğurt döküp yiyebilirsiniz.


     Büyük tencereye su konup kaynatılır. Kaynayan suyun içine sığacağı kadar köfteler konur. Köfteler su yüzüne çıkana kadar haşlanır.
     Annemin deyimiyle, kaşığa bir köfte alınır ve kulağa yakın tutulur. çıt çıt ses geliyorsa pişmiş demektir. Ben denedim ve sesi duydum. Sizde deneyin eminim duyacaksınız.
      Ya da Köfteler atıldıktan sonra su kaynayıncaya 10 dk bekleyip alabilirsiniz.


Afiyet olsun. 



9 yorum:

  1. Ellerine sağlık hala şu içli köfteyi cesaret edip yapamadım haşalrken dağılacak diye korkuyorum ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. azar azar haşlarsın. Birinde dağılırsa diğerinde dağılmaz. Sevgiyle kal;)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık... Çok severiz ailece... Fırsatım olsa her hafta yapardım herhalde..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Bende hergün olsa yerim.

      Sil
  3. Eline ağlık çok iyi anlatmışsın yapılışını..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Ilk defa yapacaklara kolaylık olsun istedim.

      Sil
    2. Teşekkürler canım. Ilk defa yapacaklara kolaylık olsun istedim.

      Sil
  4. Ben çok severim içli köfteyi Sivaslı ailemde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komşu şehir sivas yemek kültürlerimiz yakın gerçekten. Teşekkürler :)

      Sil