9 Haziran 2015 Salı

DİŞ BUĞDAYI NASIL YAPILIR?

DİŞ BUĞDAYI MAGNETI 
      Hayatımızda bizim için ilkler çok önemlidir. Hele anne olduktan sonra çocuğunuzla yaşadığınız ilkler daha da önemlidir. İlk dişi, 1.yaşı, ilk adımı, ilk kelimesi, ilk anne deyişi. Anne olarak bu ilkleri sevdiklerimizle  ölümsüzleştirmek isteriz. Yıllar sonra çocuğumuza bu ilkler hatıra kalsın,  o sordukça biz anlatalım isteriz.

       Şimdi bu ilkler den biri ilk dişinin çıkması. Bizim geleneklerimize göre ilk dişi çıktığında DİŞ BUĞDAYI yapılır. Bu geleneğin amacı bebeğin dişleri buğday gibi sağlam ve güzel olsundur. Geleneğe göre bebeğin ilk dişini gören kişi de bebeği baştan aşağı giydirmektir.                 Sonrasında Diş Buğdayı ( bizim oralarda Diş Hediği de denir ) yapılır.



     Buğday haşlanır, içine haşlanmış nohut, dövülmüş ceviz, damak tadınıza göre nar , leblebi şekeri, leblebi çikolata. .. koyabilirsiniz. Birde kendi yaptığınız  ya da yaptırdığınız  diş pastası ve ikramlıklar hazırlayarak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.


Bir de gelen misafirlere hatıra kalsın diye diş şeklinde magnetler yapabilirsiniz. Bunun için keçeye,  yün ipe, boncuk ya da hazır göze, elyafa, kurdelaya , çöp şişe ve etiketi ihtiyacınız var.
Keçeleri diş şeklinde kesiyoruz.bir parçasına ağız, göz yapıyoruz. Sonra  karşılık olarak diğer diş şekliyle birleştirip renkli yünlerle bir ucu açık kalacak şekilde  etrafından  dikiyoruz. Açık kalacak yerden elyafla dolduruyoruz. Çöp şişi takıp mıknatıs yapıştırdıktan sonra dilediğimiz gibi süslüyoruz. 


Diş buğdayının diğer bir etkinliği ise;  çocuğun önüne ilerideki sahip olacağı mesleği belirlemek için mesleklere  ait malzemeler koymak. Bu malzemelerden hangisini seçerse o mesleği olacağı inanılır. 


Kim bilir belkide benim bebeğim geleceğin DOKTOR udur .

6 yorum:

  1. İnşallah doktor olur annesi:))Mutlu olsun ama en önemlisi o:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Inşallah Yavrularımız istedikleri meslekleri yaparlar.

      Sil
  2. Blogunu takibe aldım :) Bende beklerim sevgiler :) http://betulunsirlari.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bende bloğunu takibe alıyorum hemen. Sevgiler

      Sil
  3. Hayırlı dişleri olsun :)

    YanıtlaSil