20 Şubat 2016 Cumartesi

SELANİK GEVREĞİ NASIL YAPILIR?

ÜZÜMLÜ , FINDIKLI SELANİK GEVREĞİ 

      Selanik Gevreği yapma maceram okuldaki arkadaşlarımın deneyimleri sayesinde oldu.Arkadaşlarım peş peşe yaptıkları gevrekleri getirdiler . Tadına baktım mı? Hayır tabi ki(diabet olunca) ama yapılışı  farklı geldi.Sonra neden bende denemiyorum dedim.Bir hevesle eşime kuru üzüm aldırdım, fakat bir müddet fırsat bulup yapamadım. Sonra misafirlerimin geleceği gün büyük bir fırsattı denemem için. Bir nevi onları kobay olarak kullanacaktım. :)) Çok şükür yüzüm akıyla çıktım. Hatta ikram sonrası tarif bile verdim .Nasıl yapılacağını anlattım. Sıra siz sevgili blog arkadaşlarımda.


     Malzemeler :
- 2 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 150 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
- 1 su bardağı kuru sarı üzüm
- 1 su bardağı çiğ kavrulmamış fındık

      Yapılışı: Yumurta, şeker karıştırılır. Yumuşamış tereyağı eklenip iyice yoğrulmaya devam edilir. Un ile birlikte kabartma tozu, vanilya yavaş yavaş eklenir.


Ele yapışmayan bir hamur yapılır.

            

        Kuru üzüm ve fındık eklenip tekrar yoğurularak iyice karıştırılır. Arzu ederseniz kuru kayısı , meyve kurusu da ekleyebilirsiniz.


Hamur tezgaha alınıp iyice sıkıştırılır.


Hamur  porsiyonluk olsun istiyorsanız 3 parçaya , lokmalık olsun diyorsanız 4 parçaya bölebilirsiniz.


     Her parça tek tek malzemeler dökülmesin hamur parçalanmasın diye elle sıkıştırılarak ince, uzun rulolar yapılır.


      Ben 4 parçaya ayırmıştım siz dilimler biraz daha büyük olsun derseniz 3 parçaya ayırabilirsiniz.Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.


         Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Fırın kapatılır. Gevreklerin dağılmaması için  Fırın kapağı açık bir şekilde tepsi fırında 5 dk bekletilir. Çıkarılıp  bıçakla tek seferde parmak kalınlığında kesilir. 


        Dilimlendikten sonra yan çevrilerek tepsiye tekrar dizilir 5 dk daha pişirilir. Fırından çıkarıp soğumaya bırakılır.
        Servise hazırdır. Afiyet olsun. Umarım beğenirsiniz ve  tarif defterinizde yerini alır.:)


16 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor canım ellerine sağlık.çıtr çıtır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım ,gerçekten de öyle çıtır çıtır.

      Sil
  2. Ellerine sağlık ben çok severim selanik gevreğini tam çaya bandırmalık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim ilk deneyimim arkadaşlarımın lezzetinden geçti.sevgiyle kalın

      Sil
  3. Dünya mutfağı ayağımıza gelmiş, en kısa zamanda yapacağım, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İtalya mutfağına aitmiş,deneyince yorumlarınızı bekliyorum.

      Sil
  4. Kek gibi duruyor. Ellerinize Sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim .güzel paylaşımlarda görüşmek dileğiyle. sevgiler.

      Sil
  5. Bir arnavut olarak hamur işlerini severim :) üstelik İzmir'liyim de gevrek de bize özgü gelde beğenme :) Bloğuma da beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Simite gevrek diyorsunuz. Bu tatlı kurabiye bur nevi. ziyarete gelirim.

      Sil
  6. İçindeki üzüm ve fındığı düşününce nefis bir lezzeti olduğunu tahmin edebiliyorum. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım gerçekten de güzel lezzet katiyorlar.

      Sil
  7. kesinlikle kaptım bu tarifi nefis görünüyorr, en kısa sürede mutlaka deneyeceğim, ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, Deneyince yorumlarını bekliyorum. Sevgiler

      Sil
  8. Ellerinize sağlık. Çok severim.Uzun süre bayatlamadan kalmasını da seviyorum;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, gerekten de bayatlamaması çok güzel. Sevgiyle kal.;)

      Sil